4 On Ross

A private Residence our Studio worked on from Architectural Concept Design, Documentation, Costing as well as Architectural Visualisation.

The whole project was designed using conceptual sketches in Morpholio Trace as well as Pro Create. Sketching was initially done over drone footage, these were later sketched to scale in Morpholio Trace, afterwards these were translated into conceptual and final construction drawings in Archicad.

The overall and general modelling was done in Sketchup whilst detailed modelling for specific furniture or appliances was done in Blender and 3DS Max.

Corona Render 8 was used, taking advantage of the new ACES OT tone mapping parameter. The raw renders were colour balanced and levels tweaked in Photoshop.

Hope you like it.

Cheers.

Nest Villa

Khor city is located in Isfahan, the center of Iran, which has a desert climate, and the structure of houses in this area, like other desert areas of Iran such as Yazd, is based on the central courtyard structure. In these buildings, the use of windcatchers and water storage techniques can be seen, which reduces the temperature and ideal living conditions.
The nest villa is designed according to history and culture as well as modernism. The location of the building in the heart of the earth reduces the temperature of the building significantly, like the reservoirs of Yazd, and also many desert creatures build nests in the ground to escape the heat. The windcatcher in this building plays an essential role in the form and function of the building in such a way that the user spaces on the two sides of the central triangular courtyard are located linearly to benefit from the cool breeze. By designing patios that lead the building to the surface of the desert, the building finds the necessary potential for wind movement into the structure. every patio was subtracted from the desert according to its side functions, each had variations in volumetric experience, lighting quality, topography, and orientations towards site views.

Continues Vineyard

Facing the empty land and the surrounding vineyards were the beginning of our work. Because of the project’s location, we have a good view of mountains and surrounding vineyards. We choose linear movement design for visitors; in this way, we can use all the potential of our land and also force the people to go through the different points of the land and experience the new field of view from the beauty of nature and mountains. When visitors arrive, they can use Chinese boats to go to the hurt of the project which is the museum or they can after their long trip, take a little walk and enjoy the vineyards and then go to the museum.
In the list of functional spaces from the project’s brief, we have several public spaces and a private space (hotel) Which were combined with linear motion so that we do not have a straight direction in this way we respect the beliefs of the Chinese people about straight movement.
In China, they use introverted architecture plans, with three sides of the volume and one side of the wall that detached the building from the outside. We followed this form and pattern to shape our building and placed the lake in a way that acts like a Chinese wall that detached our buildings from each other.
To be able to use the maximum angle of view, bridges and ramps were coming to our design and destroyed the uniformity of linear motion. On the other hand, it seems that our structure has grown from the heart of the land, like a grape tree.
After the form is finalized, the vineyards covered our land, roofs, and structure and also didn’t destroy the pattern of vineyards otherwise our building was shaped from the nearby lands. In this concept, we tried to respect the aerial land, culture, and architecture of ancient China from a new perspective. Our goal was to create a wine museum in China that at first look they can understand is a Chinese wine museum.

Star stone factory

The lack of architectural separation for different work activities in Iranian factories is the major reason for the low quality of living spaces for such functions. Our program was to separate main functional spaces with slabs in different levels and create custom architectural Quality for each function.
As an industrial town, Mahmoud Abad didn’t have a good facade system looks and every facade in this area looks at each other. We design a double facade system to save more energy and privacy for Office spaces and also we use brick and concrete blocks to have the same look as other facades.

Objects garden

The purpose of the contest was to recreate the accessibility of the garden to have more path readability for the entrance of the garden.
But are people problems with the garden path readability and entrance or is the program in the garden?
Our solution for this garden is to create a new layer on the existing site to unhide the other land uses. The new layer has formed from architectural elements which have been inspired by Isfahan’s ancient architecture. In these objects will happen many deferent events.
Reviewing the ancient architectural forms and elements, help us to create new architectural forms and objects, also reveal hidden aesthetic features for us. founded objects detached from their previous position, deconstructed, and finally recreated in a new situation. This project is formed from the synthetic of the founded objects and placed in the new context.
After redefining the purpose of the contest and unhide the other land uses, In the proposal of the project, the site has expanded and the problem with the entrance extended to the whole site and garden’s program. In this way, the project has expanded to a new layer in redefining architecture and turning it into objects to be seen.
* Honorable mention in “from the garden city to the garden of the city”​ competition
* Top 10 digital made model in architecture model competition 2021 by Mango Architecture and Archivoice